mandag 21. mai 2012

Herland og Lillevolden i manesjen

Hanne Nabintu Herland skriver i dagens Aftenposten at hun heller går i fengsel enn å vitne i saken mot Anders Behring Brevik. Så bur henne inne da.

Hun begrunner dette blant annet med at hun nekter å gå spissrotgang i den forskrudde drapsmannens show der han og hans forsvarere haler inn personer med såkalt "medieappell" i forsøket på å gi drapsmannen sympati.

Dette minner mye om begrunnelsen gladgutten, Stein Lillevoldens, ga - også den i Aftenposten - for ikke å møte i retten.
Tiltalte forsøker å tilegne seg initiativet og kontrollen i denne rettssaken med sin vitneliste av hummer og kanari, gjennom å bruke «kjendisvitner» som springbrett for medieoppmerksomhet med fortsatt hatmobilisering og selviscenesettelse som korsridder for en «god sak». Jeg anerkjenner ikke at han skal ha en slik arena, og nekter å bli slept rundt i manesjen som en annen pauseklovn i hans bisarre vrangforestillinger.
Det skal mye til at denne rettssaken får noe særlig mer dekning i media. Selv ikke med Herland og Lillevoldens eventuelle vitnemål. Det ironiske er jo at kronikkene de to luringene har skrevet, fører til enda mer dekning av saken. Og ikke minst, enda mer sirkus. Trolig må de stille uansett. Hadde de spart seg - og oss - for disse kronikkene, ville trolig oppmerksomheten rundt deres person blitt vesentlig mindre.

Herland skriver at hun hverken er rettspsykiater, advokat eller terrorekspert, men innkalt som kjendisvitne, og et element i den ondskapsfulle drapsmannens mediestrategi. Hun har rett i det hun skriver hun ikke er, og siden hun skjønner selv at hun ikke er advokat, er det kanskje en idé å overlate vurderingen av hvem som bør vitne, og hvorfor, til nettopp advokater.

En viktig forutsetning for et velfungerende rettsvesen, er at tiltale får et skikkelig forsvar. Det skjerper påtalemyndigheten i sitt arbeid, og sørger for at uskyldige ikke blir dømt. Nå blir Breivik dømt fordi han har tilstått, så hva de sier, eventuelt ikke sier, betyr trolig ikke all verden. Men når de nekter å stille, vitner det om liten respekt for rettssystemet. (Kan kanskje ikke vente annet av Lillevolden).

Lillevolden har rett i at det er en vitneliste bestående av hummer og kanari. Diskusjonen om hvem som er hvem, overlater jeg til Lillevolden og Herland.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar