torsdag 25. august 2011

Mer lys mot lyssky aktivitet

I Oslo har byrådet sett det som nødvendig å leie inn private vektere til å patruljere gatene. Årsaken er naturligvis at det ikke er nok politifolk i Oslos gater. Mens innbyggertallet i hovedstaden vokser, blir det færre politifolk per hode.

I mange bydeler forgår det åpenlys omsetning av narkotika uten at politiet ser ut til å bry seg nevneverdig med det. Derfor har beboerne i flere bydeler startet sin egen aksjonsgruppe som patruljerer gatene. Eller GÅ i gatene som statssekretær i justisdepartementet, Terje Moland Pedersen, insisterer på at det heter, i et intervju i NRK Nyhetsmorgen, når andre enn polititet beveger seg til fots. Han synes uansett at byrådets tiltak er dårlig fordi det vil gi folk en falsk trygghetsfølelse. Ikke overraskende er Arne Johannessen med i hylekoret som er kritisk til at vektere kan bidra i arbeidet med å skape trygge lokalsamfunn.

Poltiet patruljerer Steen & Strøms parfymeavdeling


Vektere har riktignok ikke samme fullmakter som politiet, men helt uten virkning kan det ikke være å ha en vekter i nærheten. Hvis så var tilfellet ville neppe butikker over hele byen benyttet seg av det private tilbudet.

Nevnte Pedersen mener for øvrig at Arbeiderpartiets Libe Rieber-Mohns forslag om å ruste opp stedene, og sette opp mer lys i belastete områder er en god idé. Mulig det kan hjelpe litt, og at det er derfor byrådet har vedtatt at det skal settes opp mer lys på utsatte steder? Men Rieber-Mohn og Pedersen, hva hjelper det mot narkotikadealingen som foregår midt på lyse dagen langs Akerselven - et stenkast fra barnehager og der folk bor - med mer lys i dagslys?

Politiet stabler bort barrikader.


For øvrig ble Terje Moland Pedersen grillet av programleder i NRK-intervjuet. Her ser du spørsmålene. Svarene gir seg selv:

- Hva mener du om at vektere nå skal patruljere gatene i Oslo?
- Men nå sender Oslo kommune vektere ut i gatene, enten om de skal gå eller patruljere, eller hva vi skal kalle det. Hva slags myndighet er det de har da?
- For når du sier voksene edrulige så tenker jeg på Nattravner og slikt jeg. Kan de gjøre noe mer enn en for eksempel en helt vanlig Nattravnerne kan gjøre?
- Er du enig med Arne Johannessen som da sier at dette kan rett og slett gi en slags falsk trygghet?
- Men nå er det ikke noe tvil om da at kommunen opplever at det er et behov da for ekstra trygghet i gatene. Burde man ikke kanskje rett og slett også få muligheten til å sende ut flere politifolk?
- Så vektere - det er du ikke noe glad for?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar