onsdag 15. juni 2011

Her og Nå bør bestå

Det er ikke ofte jeg hører på NRK P1. Snart blir det aldri. NKRs ledelse legger nemlig ned aktualitetsprogrammet Her og Nå. Her og Nå er blant NRK P1s mest populære programmer, men legges ned skal det like fullt...

NRK-ledelsen sier selv at det ikke skal legges ned, bare - som det heter så fint - omformateres. De kan kalle det hva de vil, men formatet gjør programmet. Endres formatet blir ikke lenger programmet det samme. Her og Nå er et av de få programmene på P1 som ikke spiller musikk, og slik bør det forbli. Bare se under hva P1 prioriterer å spille i uke 24:

A-lista:
- Bernhoft - Stay With Me
- Rumer - Aretha
- William Hut - There's No Ghost
- Karen Fadnes Brattebø - Der sola aldri går ned
- Trond Trudvang - Gråværstur
- Adele - Someone Like You
- Oscar Danielson - Pappan
- Ole Børud - She's Like No Other
- R.E.M. - Every Day Is Yours to Win
- CC Cowboys - Bare du
- Colbie Caillat - I Do

B-lista:
- Steinar Albrigtsen - Hei i morra
- Musiq Soulchild - Lovecontract
- Frida Amundsen - Closer
- Lars Martin Myhre + Linda Kvam - Oppbrudd igjen
- Maria Mena - This Too Shall Pass (NY)
- Trang Fødsel - Snurrer meg rundt
- Jessie J + B.o.B. - Price Tag
- Rihanna - California King Bed
- Elise Vatsvaag - Ooh La La
- Jonas Alaska - In the Backseat (NY)
- Ane Brun - Do You Remember

C-lista:
- Alejandro Fuentes - Stop Beggin' Me
- Montée - Faith
- Crystal Fighters - At Home
- Gabrielle - Ring meg (NY)
- Pete Johansen - Worthy of Your Love
- Knut Reiersrud + Sam McClain - Can You Stand the Test of Love
- Ketil Stokkan - En verden i forandring
- Sade - Still in Love with You
- Gränslandet - Din egen chaufför
Under en håndfull av disse ville sørget for at jeg ikke skrudde av. Slik musikk til nyhetene blir like grusomt som å se film på TV3.

Kanalsjefen i P1, Jon Branæs, skrev i en Twitter-diskusjon med undertegnede i går (14. juni) at "Som kanal for mange 'plager' vi ikke når vi spiller musikk. ;-) Igjen: en nyhetssending mykere enn de tradisjonelle vil nå flere."

Jeg nekter å tro at P1 når så mange flere lyttere ved å "myke opp" nyhetssendingen. Hvis så er tilfellet burde jo Nyhetsmorgen i P2 og AN også mykes opp? Hvorfor ikke en musikkvideo, eller to i Dagsrevyen. Det ville myke opp sendingen.

Denne formen for radio minner mye om tilbudet P4 gir sine lyttere, men selv P4 klarer en hel halvtime uten musikk i 1730. Ikke et vondt ord om P4 eller lytterne, men hvorfor skal P1 gjøre tilnærmet det samme? P1 har i dag en markedsandel på over 50 prosent. Er ikke det nok?

I 1977 udødeliggjorde Bert Lance, en av Jimmy Carters medarbeidere, frasen; If it ain't broke, don't fix it. (Lance mente det offentlige brukte for mye penger på å fikse ting som fungerte utmerket.)

If it ain't broke, hvorfor skal NRK-ledelsen da fixe P1 ved å - det de kaller - myke opp sendingen.

5 kommentarer:

 1. Det er leit du ikke liker musikken i NRK P1, Hassi. Det er det imidlertid mange andre som gjør.

  De aller, aller fleste sendeflatene i kanalen vår spiller plater. Blant annet slik skiller vi oss fra NRK P2, der sendeflatene på dagtid stort sett ikke inneholder musikk.

  De siste åra har vi nemlig utviklet nabokanalene til å bli mer ulike. Det er ingen grunn til å lage to like kanaler når begge har Norges voksne befolkning som målgruppe.

  Rikssendinger med nyheter og aktualiteter finnes nemlig ikke bare i NRK P1, men også i NRK P2 - og i NRK Alltid Nyheter, som også blir riksdekkende om noen år. Alle disse sendingene har i dag omtrent samme format: en rekke av innslag sortert og presentert etter fallende viktighet, trygt presentert etter en tydelig opplesningsstandard som har vært lite endret de siste tiårene.

  Så radioen du etterlyser blir ikke borte, den er bare på en annen (eller to andre) kanaler.

  Men en flytting og endring av Her og Nå vil gi oss mulighet til å utvikle en - for Norge - ny type nyhets- og aktualitetsprogram. Det må være mulig for brede og store NRK P1 å kunne lage en sendeflate som i form ligger mellom dagens tradisjonelle nyhetssendinger og de korte, kjappe P3nyhetene. Gjennom å myke opp formen kan vi nå fram med viktig innhold til flere av de som synes NRK er kjedelige. Målet er nemlig ikke å få flere lyttere, men å gi et bredere og mer variert tilbud.

  Uansett: forslaget om nytt sendeskjema for NRK P1 (der flytting og endring av Her og Nå er ett av mange punkter) handler først og fremst om hvordan NRK Radio skal løse oppdraget om lokalt innhold. Plassen tilsier at jeg får skrive om det en annen gang.

  SvarSlett
 2. Nå kan det innimellom virke som om målet med P1s musikkprofil er å beholde de lytterne som liker "Vinsjan på kaia", Carola Häggkvistsn "fångad av en stromvind" og Living next door to Alice. Musikk for folk som ikke liker musikk, men der har du det norske folk. Hvorfor må NRK på død og liv brukes som distriktspoltisk virkemiddel for vestlandet HELE JÆVLA TIDEN? Drittkanal.

  SvarSlett
 3. Her& Nå har vært et fyrtårn i en sjø av lettvintheter. NRK P1 er plaget av tiltagende skvalder.

  SvarSlett
 4. Hvis man skal følge logikken til NRKs Jon Branæs her, så kan man jo bare se og flytte Dagsrevyen over til NRK2 snarest. For å mykne opp litt.

  SvarSlett
 5. Jon Branæs - du sier altså at målet ikke er å beholde mange lyttere gjennomet et godt spisset og velprøvd konsept, men derimot å smøre det utover for å få større bredde? Bredde for hva? Bredde i innhold - dvs. mer utydelig innhold - eller bredde i lyttergruppe? Om det var det siste skulle man tro at dagens konsept er midt i blinken. Se bare på det flotte VERDT Å VITE, som nå er rotet sammen til EKKO. Fremdeles et greit program, men det blir for utydelig med en salig røre av både samfunnsdebatt og vitenskap i samme sendeflate. Det er ikke slik at maten blir bedre av å røre inn flere ingredienser!

  SvarSlett