mandag 13. september 2010

NRK-Bjerkaas: - Vi tar oppsigelsen på alvor, men har en like ræva personalpolitikk som andre

Etter nesten fem år i NRK Nyheter på Marienlyst, vet jeg litt til hvordan det er å jobbe i Norges største mediebedrift. Det kan sammenlignes med en tur på Tusenfryd; skrekkblandet fryd.

De fem årene ble - som for mange andre - fylt opp av korte og lengre vikariater. Det bør i seg selv ikke være noe problem, så lenge det er en gjensidig forståelse om at arbeidsforholdet kan opphøre når kontraktsperioden er ferdig. Det som derimot kan synes å være et problem er at ledelsen i NRK mangler oversikt over vikarbruken, og hvem som fyller opp stillinger for hvem. Det er en evig runddans med fast ansatte som har permisjon, eller som er ansatt i en del av systemet, men som er på "utlån" til en annen. I tillegg er det et evig mas fra ledelsen - som ikke synes å få kontroll over pengebruken - om at det blir brukt for mye penger og må spares inn, særlig på vikarbruken. Derfor opplever mange høyst uklare signaler om hvordan fremtiden vil se ut i NRK. Når det i tillegg er mye som kan tyde på at ledelsen kvitter seg med vikarer som har vært tilknyttet NRK opp mot fire år (vikarer har krav på fast ansettelse etter fire år), er det på tide å være kritisk til hvordan NRK behandler vikarene sine.

Det som er litt pussig er at det skal være behov for å ha som mange vikarer tilknyttet staben. I lisensfinansiert NRK er det naturlig å tro at ledelsen har passe kontroll på hva inntektene blir, mens utgiftene kan variere noe. Men behovet for å fylle opp nyhetssendingene er relativt konstant, og etter snart 80 år med NRK Dagsnytt på lufta burde det være mulig å ha en liten idé om hva som trengs av reportere.

NRK bør snarest få ryddet opp i denne situasjonen og tenke på troverdigheten de blir sittende igjen med når de skal utføre sin rolle som "vaktbikkje" i samfunnet, og særlig da når det gjelder dekningen av saker som omhandler behandlingen av ansatte i norsk næringsliv.

Dessverre ser det ut til at kringkastingssjef, Hans Tore Bjerkaas, inntar en litt i overkant arrogant tone når NRK blir kritisert i kjølvannet av Pia Beathe Pedersens oppsigelse på direkten.

I en artikkel som ble publisert i går kveld blir Bjerkaas konfrontert med påstander om at NRK bagatelliserer saken, og svarer følgende:

"- Det er ikke riktig. Men dette er er problemstillinger man finner i alle mediebedrifter. NRK er verken bedre eller dårligere enn andre bedrifter." Det er ikke godt nok å forsvare seg med at vi har en like ræva personalpolitikk som andre bedrifter. Et slik svar er intet mindre enn arrogant, og viser at Frps kulturpolitiske tallsmann, Ib Thomsen, har et poeng.

Når alt dette er sagt vil jeg understreke at jeg ikke vet hvem Pia Beathe Pedersen er, og at jeg ikke kjenner til forholdene i Østlandssendingen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar