torsdag 23. september 2010

Tragedier - en klikkvinner

Norge våknet i dag opp til den tragiske nyheten om at en mann - trolig - har drept sine tre barn, sin kone og så til slutt seg selv. Med fullt navn og bilde blir mannen - som foreløpig er siktet for fire drap - presentert på forsiden av både VG og Dagbladet. Aftenposten går tidligere i trykken og melder at "en mann i 40-årene er siktet (...) på forsiden.

Er dette noe jeg må vite noe om? Trenger jeg å få høre detaljerte beskrivelser av hvordan drapene har skjedd? Hvor ofrene ble funnet? (Denne saken ble publisert 1604 på VG Nett, og oppdatert på min blogg 1640. Hva tilfører den av viktig informasjon?) Hvordan naboene oppfattet familien?

Nei!

Jeg sier ikke at slike saker ikke skal omtales, men det får være grenser for omfanget. Dersom den voldsomme mediedekningen skal forsvares, vil jeg vite om gjerningspersonen har vært psykisk syk, bedt om hjelp og ikke fått det. Jeg vil vite om - i dette tilfellet konen - har vært i kontakt med politiet eller andre instanser og varslet om at mannen er voldelig, og ikke blitt hørt. Jeg vil vite om hjelpeapparatet har sviktet.

Inntil mediene kan svare på disse spørsmålene mener jeg slike saker ikke bør blåses opp. Inntil mediene kan slå fast at systemet har sviktet er ikke en slik tragedie noe mediene bør gasse seg i.

Det er mulig dette kan oppfattes som lite empatisk, men jeg mener mediene ikke har/bør ha som oppgave å formidle andres tragedier med store krigstyper så lenge det ikke kan knyttes opp mot feil i systemet. Inntil da er slike saker ikke annet enn en klikkvinner for kikkere.

22 kommentarer:

 1. Han kan like gjerne blitt eliminert av iranske skjulte krefter. Kom i hu mordforsøket på William Nygaard. Personen(e) eller spor av dem ble aldri funnet.

  SvarSlett
 2. Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.

  SvarSlett
 3. Dette var en helt vanlig famile sies det.... Var vist ikke det. Lurer på hvor mange slike "normale" familier det er i landet. Kan vi dra noen form for lærdom ut av dette slik at dette unngås i fremmtiden. Neppe.....

  SvarSlett
 4. Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.

  SvarSlett
 5. Er så enig med skribenten av dette blogginnlegget som det er mulig å bli! Veldig bra at det er flere enn meg som reagerer på medias håndtering av slike tragedier.

  Dessuten synes jeg anonyme bør holde seg for gode til å vurdere, analysere, skyldlegge og dikte opp en sannhet som ingen noengang vil komme til bunns i.

  SvarSlett
 6. Tro meg Hans Kristian, vi prøver å gi svarene på spørsmålene du stiller. Men det er tidlig i saken og politiet har heller ikke funnet ut mer om det. Mulig får vi heller aldri svar i og med at den antatte gjerningsmannen også er død.

  Jeg synes ikke drap på tre barn og en kvinne skal dysses ned. Det er bagatelliserende å kalle det familietragedie. Hvis du - som oppegående politiker og tidligere journalist - mener at drap på fire mennesker og et selvdrap ikke bør nevnes, synes jeg noe er riv ruskende galt. Hvor skal lista ligge for hva mediene skal skrive om da?

  For ordens skyld for dere andre: Jeg jobber i VG.

  SvarSlett
 7. Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.

  SvarSlett
 8. "inntil vi vet at systemet har sviket så bør ikke media skrive om slikt som dette"..... men hva om systemet IKKE sviktet, sett at det bare "KLIKKET" for mannen - skulle media da ikke neven dette i det hele tall. Uansett, jeg kan og vil ikke forstå de som tar livet av sine små barn. Barna er det kjæreste man har. Selvfølgelig et dette en tragedie. Han ønsket vel livet av kona...og så kunne han ikke la bara leve opp med skammen om å ha en far som drepte deres mor. Her kan man spekulere til man blir grønn... kanskje ble han "funnet" av "sine" - hvem vet ....

  SvarSlett
 9. Det kan gj;res mye spekulasjoner n[r s[nt skjer... og det er veldig trist at det skjer. Synes ogs[ at det er greit med avisdeking n[r det skjer. Det som ikke er greit med avisene er hvis de snur det og manipulerer med oppfattelsen hos folk.
  Liker f;rste kommentaren fordi ingen aviser skriver noe i den retning. I min fantasi er det ikke sikkert at gjerningsmannen er funnet, har man lest krim historier veit man sikkert ogs[ at drap kan se ut som selvmord.
  Min appel til det norsk politi er at man i slike skare ikke bare henlegger saken fordi svarene ikke kommer frem og min appel til avisene er at de ikke bare snur det for [ skape fordeler for noen eller for [ forvare andre problemstillinger, f.eks. politisk for det finns problemstillinger i dette samfunnet som folk ikke liker [ h;re, tja mange som ikke orker livet lengre fordi samfunnet rett og slett er kynisk og t;ft for mye ;konomisk diktering osv. osv.
  Dette er spekulasjon og det er sikkert naturlig s[lenge svarene ikke dukker opp. Hvis de d;de kunne snakke var det sikkert mye som burde forandres, ogs[ i Norge.

  Min dypeste medf;lelse g[r til hele denne familje og de som st[r dem n'rt.

  SvarSlett
 10. Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.

  SvarSlett
 11. Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.

  SvarSlett
 12. Torerling, jeg er enig med deg. Det provoserer meg å lese ord som "ufattelig tragedie", "familietragedie" osv. om denne type kriminalsaker. Dette er en drapssak, hverken mer eller mindre. Tragisk for drapsofrene, ja i høyeste grad, men drapsmannen selv blir ofte innlemmet som offer på nesten lik linje med de han drepte når man velger å omtale drapene som en tragedie. En tragedie som nærmest er så privat at det offentlige skal gå stille i dørene av ren pietet.

  SvarSlett
 13. Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.

  SvarSlett
 14. Takk for alle kommentarer. Har slettet noen som ikke har noe med hovedkommentaren å gjøre, og som er spekulative eller karakteriserer en person vi ikke vet noe om.

  Anonym 1: Konspirator? Har tenkt tanken selv, men den forsvant fort.

  kjelle392: Takk for det og enig med deg:)

  Tor Erling: Godt å høre at dere "er på saken". Jeg har ikke sagt at saken skal dysses ned eller ikke omtales, men det er proporsjonene jeg snakker om. Hva er samfunnsnytten? Det er tragisk det som har skjedd, men inntil mer fakta kommer på bordet, som jeg etterlyse, er det ikke annet enn en tragisk hendelse.

  Hvor skal/bør så lista ligge? Du kjenner til (k).v.i.s.a.? Konflikt, VESENTLIGHET, identifikasjon, sensasjon og aktualitet. Hvorfor ikke begynne med å vektlegge vesentlighet mer enn sensasjon? Og ja, VG er gode/best på mange saker. Feks Treholdt-dekningen, gave-saken osv, men;

  Skriv mer om at 50 000 (15 000 flere enn for ett år siden) står i sykehuskø for å bli behandlet, mens private kunne, på statens regning, behandlet mange av disse. Skriv om at nesten 800 000 i arbeidsfør alder er for "syke" til å jobbe, eller at nesten 50% av Norges befolkning får lønn, trygd, eller andre stønader fra skattebetalerne. Halvparten! Skriv om at en av tre dropper ut av skolen, og trolig havner i kategorien trygdet. Skriv om at veiene er så dårlige at folk dør, som nylig var konklusjonen i havarikommisjonens rapport om ulykken i Alta der tre mennesker ble drept. Skriv om arbeidsløse som bli sendt på intervju av Nav, men som ikke gidder å møte på intervju hos en mulig arbeidsgiver. Skriv om fylkesmenn som ber folk male huset fordi fargen ikke passer, om fylkesmenn som overprøver kommunale vedtak fordi skjønn er et fremmedord. Ja, jeg vet at dere også skriver om dette, men ikke nok! Hold på til den til en hver tid sittende regjering MÅ gjøre noe med dette.

  Det er mulig mine forventninger til mediene er litt i overkant, men forsider med danse-frank, jakten-lise, bonde-knøl, robinson-trond, pupper og lår er og blir fordummende.

  Anonym 2: Det er mulig du har en feil i copy/paste-funksjonen din. Jeg har ikke skrevet "inntil vi vet at systemet har sviket så bør ikke media skrive om slikt som dette". Det jeg derimot skrev er "Inntil mediene kan svare på disse spørsmålene mener jeg slike saker ikke bør blåses opp. Inntil mediene kan slå fast at systemet har sviktet er ikke en slik tragedie noe mediene bør gasse seg i". Det er noe ganske annet.

  Anonym 3: Tragisk drapsak, ja! Men hvorfor må vi som lesere innlemmes i alle detaljer om drapsmann og ofrene? Jeg klarer ikke å se verdien i den type journalistikk.

  SvarSlett
 15. "Det er mulig mine forventninger til mediene er litt i overkant, men forsider med danse-frank, jakten-lise, bonde-knøl, robinson-trond, pupper og lår er og blir fordummende."

  Her er VGs forsidesaker i september:
  1. Drapet i Budapest
  2. Fyller sine hjem med luksusgaver - Støre og Strøm Erichsen
  3. Kongo: Enka krever 18. mill
  4. Livet uten mamma. Drepte Vera Vildmyrens ektemann forteller.
  5. Phillips kamp for livet. Ble kvestet av fyllekjører
  6. Her får du mest og minst for boligen din
  7. Knock out. Riise mister bevissthet på trening
  8. Nå slår vi alle! Norge vinner endelig en fotballkamp
  9. 1/5 vil ha Drillo for ever
  10. - Grusomt å høre ham dø. Han som kjørte ned en politimann forteller
  11. - Vet ikke om vi orker å bo her lenger. Foreldrene til drepte Oda forteller.
  12. Slik blir de husket av vennene. 4 ungdommer trafikkdrept i Søgne.
  13. - Ikke kontakt de døde. Biskoper henvender seg til Märtha
  14. Snåsamannen: - Umulig å snakke med døde
  15. Får ikke møte folket. Northug sperres for folk under ski-VM
  16. Ari forsvarer kona
  17. Kler av seg for å vise ekte kropp - Twitter-Vaagland
  18. Derfor stiller vi opp på intime bilder. mer kvinnekamp
  19. Treholt: - Krenket, rystet og opprørt
  20. Drillo mistet trenervenn
  21. Treholts bror: - Jeg ville ta mitt eget liv
  22. - Jeg så pengebeviset
  23. POT-spaner: - Ren løgn
  24. Familiedrapet: Han sa de skulle på piknik

  SvarSlett
 16. Skrev også "Og ja, VG er gode/best på mange saker. Feks Treholdt-dekningen, gave-saken".

  Legg også merke til at det står mediene, og jeg skal gi deg for at VG ikke er verst når det gjelder dårlige forsider:)

  SvarSlett
 17. There is no proof or indication at all that the father has committed the crime. His profile does not fit into a man killing his children at all! It is wrong for the media and the police to classify as the killer! Find the truth behind this tragedy!!

  SvarSlett
 18. Politiet sier << Vi vil ikke gå ut med hvilken dag de er drept, sier politioverbetjent Grete Lien Metlid ved vold- og sedelighetsseksjonen ved Oslo politidistrikt.>>

  Det er helt feil. Dødstidspunktet er avgjørende for å løse problemet, og å finne som begikk forbrytelsen. Hvis politiet ikke bryr seg om det, hva kan vi si?

  Personen's bil var parkert i nærheten av E6. Hvor lenge? Var det der på mandag eller fra tirsdag eller hva? FBI i USA har løst noen 5-10 år gammelt mord basert på små bevis som dukket opp senere. Her politiet er minst interessert i å finne sannheten og og kom til uberegnelig konklusjoner i løpet av dager av kriminalitet! Patetisk.!

  SvarSlett
 19. Det jeg ikke skjønner og det er ikke hverdagskost her heller, vanligvis er en mann først skyldig når det er bevist. Hvis det ikke var han som gjorde må han renvaskes.

  Og blir det bevist at det var han, da er det noe jeg som "almindelig borger med lav innkomst" gjerne vil vite. Av respekt for den familjen slekten og de som stod familjen nær, kunne avisene passende begynne å grave litt.

  Hvis en mann dreper sine nærmeste og sine barn da har det en grunn det er 95% sikkert.
  Er det norske sammfunn for tøfft hvis man ikke strekker til økonomisk?

  Er en gebyrpolitikk, og et prisnivå uten grenser så høy at noen faktisk ønsker drepe hele familjen sin fordi de føler de ikke strekker til (ja, å kjøpe mat til "en hel familje på 5" er ikke akkurat billig her)?

  Har vi så mye buråkrati her at noen ikke klarer mer og gjør alvorlig definitivt slutt på hele?

  Strekker hjelpeappartet ikke til når det faktisk trengs i allerhøyeste grad?

  Hvem har egentlig det store ansvaret i sånt? Jeg mener det er samfunnet men langt ifra sikkert om det er sånt her i landet, og ganske sikkert at akkurat det er ille hørt og blir helt sikkert bortforklart med at ansvaret er hos den enkelte?

  Jeg bare undrer, det kunne være en fordel hvis alle de som har lykkes å ta livet sitt kunne snakke (overdosedødsfald med flere....)

  SvarSlett
 20. Jeg er enig med deg Hassi, vi trenger ikke få dyttet dette i trynet når vi sitter med morgenkaffen. Dette er som du sier en klikkvinner og høyst spekulativ journalistikk.

  Det som først nå kommer frem, etter at denne personen allerede er stemplet som drapsmann, er hans kamp mot regimet i Iran, og hans innsats for et mindre fundametalstisk Iran.
  Det ville forundre meg MEGET om denne mannen, med den infomasjon man kan finne om ham dersom man vil, står bak denne grusomme tragedien.

  Jeg tror nok heller man burde fokusere på mannens innsats tidligere i livet, og tildels nå fra Norge, og deretter stille seg noen spørsmål om ikke Iranske "interesser" har tatt en avgjørelse som innbefattet denne familien eliminasjon.

  Spekulasjoner, sier du som leser?
  Tenk logisk og følg med i media i tiden fremover.
  Irans lange, mørke "fortid" er nok desverre høyst levende...

  SvarSlett
 21. Wow, trodde jeg var alene i å mene dette. Stå på!

  SvarSlett